Barion Pixel

Fórum

Fórum navigációs elemek – Ön itt van:FórumFórum: CsevegőWhiskytárolás
Ahhoz, hogy hozzászólást írj, kérlek !

Whiskytárolás

Összeírtam néhány vitaindító, provokatív kérdést a whiskyk tárolásával kapcsolatban. Egyáltalán nem vagyok szakértője a témának, a borok tárolásával kapcsolatban némileg tájékozottabb vagyok, emiatt direkt el is tolom picit a szélsőséges irányba a felvetéseimet.

Íme: 

– elsőként leszögezném, hogy akkor is fontosnak tartom a whiskyk tárolását, ha azok ne mim befektetési célúak és nem méregdrágák. Egyrészt adjuk meg a tiszteletet az italnak, másrészt nem biztos, hogy azonnal adódik alkalom kibontani az adott tételt (már ha kell ugye alkalom…) és ettől kezdve már szerintem fontossá válik a tárolás kérdése;

– a borok ugyan sokkal érzékenyebb italok, élnek és érnek a palackban, de ennek ellenére nem venném félvállról a magasabb alkoholtartalmú, a palackban már nem élő és nem érlelődő whiskyk tárolását sem (már ha egyáltalán elfogadjuk, hogy biztosan nincs minimális bottle ageing sem, erről nemrégiben Norbiék is ejtettek pár szót a  podcastjukban). Itt vajon lehet-e különbség a chill filtered, nonchill filtered, raw tételek között? A magasabb beltartalom miatt vajon utóbbiak érzékenyebbek-e a tárolásra?

– a borok tárolása esetén kritikus pontot jelent az fény, a hőmérséklet és a dugó kérdése, tehát érdemes ezeket megvizsgálni a whiskyk kapcsán is:

1. fény: a whiskyk esetében is jelent-e valamit, ha sötétebb üvegben vannak és jelent-e valamit, ha díszdobozban, azaz sötétben vannak tartva?

2. hőmérséklet: a borokhoz hasonlóan a whiskynél is igaz, hogy nem szereti az egyenlőtlen hőmérsékletet? Ergo a konyhaszekrény tetejét mindenképpen kerüljük el?

3. dugó: a borokból kiindulva érdemes néha elfektetni a whiskyt, hogy ne száradjon ki/törjön bele a parafadugó? Még annak ellenére is, hogy teljesen más kialakítású parafadugókat használnak a whiskyknél, aminél kisebb az esélye a beletörésnek? Fektetés esetén a magasabb alkoholtartalom nem árt a parafának? Vajon egy normálisan lezárt és normálisan tárolt palackot érdemes-e parafilmezni? Olyan áron is, hogy kárt okozunk a a fólián és a zárjegyen? A dugóhibás palackot nem érdemes-e inkább minél hamarabb meginni, mintsem parafilmezni?

Szia!

Habár én nem vagyok szakértö, de amennyire tudom a válaszoka  következöek:

1. fény: a whiskyk esetében is jelent-e valamit, ha sötétebb üvegben vannak és jelent-e valamit, ha díszdobozban, azaz sötétben vannak tartva?

Igen, a fény nem barátja a whisk(e)y-nek. Az tárolásra az ideális egy állandó hömérsékletü, természetes fénytöl védett hely. Amennyiben ez nem adott, akkor még a doboz / zárt szekrény a legjobb.

2. hőmérséklet: a borokhoz hasonlóan a whiskynél is igaz, hogy nem szereti az egyenlőtlen hőmérsékletet? Ergo a konyhaszekrény tetejét mindenképpen kerüljük el?

Leginkább a 16-18 C fok és az 55-65% közötti, lehetöleg állandó páratartalom lenne az ideális. A hömérsékletingadozás gyorsítja az alkohol kipárolgását.

3. dugó: a borokból kiindulva érdemes néha elfektetni a whiskyt, hogy ne száradjon ki/törjön bele a parafadugó? Még annak ellenére is, hogy teljesen más kialakítású parafadugókat használnak a whiskyknél, aminél kisebb az esélye a beletörésnek? Fektetés esetén a magasabb alkoholtartalom nem árt a parafának? Vajon egy normálisan lezárt és normálisan tárolt palackot érdemes-e parafilmezni? Olyan áron is, hogy kárt okozunk a a fólián és a zárjegyen? A dugóhibás palackot nem érdemes-e inkább minél hamarabb meginni, mintsem parafilmezni?

Amennyire én tudom, a whisk(e)y-ket nem ajánlott forgatni. Ha valamit el szeretnél rakni 2+ hónapra, akkor már nem árt a parafilm, ezzel lehet biztosítani (a megfelelö fényviszonyok mellett), hogy a párlat a legjobban megtartsa a vásárlás kori jellemzöit (mert ugye addig is tárolták, szállítottak ilyen olyan körülmények között…).  A megfelelöen felhelyezett parafilm nem károsítja a fóliázást/zárjegyet.

A palackos érleléssel kapcsolatban pedig nekem személyesen az a tapasztalatom, hogy ideális körülmények között nem igazán észlelhetö változás, ellenben pl. a borok számára is megfelelö magasabb páratartalom mellett parafilm nélkül igen is változik a whisk(e)y  – van aki ezt nem tekinti klasszikus értelemben vett érésnek, van aki igen. Az érintett Jack Daniel´s Single Barrel például elég sokat változott (elönyére), a mazsolás jegyek felerösödtek., színben is több árnyalatot sötétedett.

A parafilm esetén van egy apró félreértés. Mindig jókat szoktam mosolyogni, amikor szinte múmiáva tekert palackokat látok:)

A modern whisky esetén akkor érdemes használni, ha valóban hosszú távra teszed el, akkor is raersz. A többsége ezeknek a modern üvegeknek jól van kapszulazva.

A parafilm nem sérti a címkét ha jól van kezelve, vagyis nem állat módra van be tekerve vagy épp leszedve róla, pont ez benne a lényeg, hogy nem ragacsos. Az egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy ne száradjon rá a felületre, de az meg annyira hosszú idő és annyira rossz körülményeket feltételez, hogy komoly ember esetén nem is jöhet szóba.

A parafilm főleg a korszakában idős palackok esetén nagy segítség. Retro és oldschool palackokat érdemes, moderneket felesleges, röviden összefoglalva.

Bottle aging létezik, de nem abban a formában értelmezzük mint a boroknál, hogy x évvel idősebb az ital, hanem sokkal inkább a kompaktsaga, az átalakuló aromák szintjén lehet ezt értelmezni. Sajnos nem sokan leszünk már whiskyző formában, amikor majd esetleg le tudjuk tesztelni, létezik-e ez a modern üvegek és modern italok kapcsán is, vagy ez a valóban oldschool dolgok privilégiuma volt:) 

Loach reagált erre a bejegyzésre.
Loach

Ralfy problémái a parafilmmel: https://youtu.be/GnKof_Yl0ws?is=3lWvbVPdfZW_sQHu

Termékeink brandek szerint

Alistair Walker Whisky CompanyAlistair Walker Whisky Company Auldecole SpiritsAuldecole Spirits BlackadderBlackadder Blind SummitBlind Summit C.Dully SelectionC.Dully Selection Chorlton WhiskyChorlton Whisky Decadent DrinksDecadent Drinks Keeble Cask (Fragrant Drops)Keeble Cask (Fragrant Drops) The RootsThe Roots WhiskyAGEWhiskyAGE Woodrow's of EdinburghWoodrow’s of Edinburgh