BenRiach Distillery
Idézet tőle: Whiskycentrum ekkor: 2025.09.20., 12:42 du.1898-ban alapították, de a 20.század első felét szinte teljes egészében “átaludta”. Az 1970-es évek végétől a fejlődése folyamatos és töretlen. Eddigi legaktívabb és legsikeresebb éveit a 2000-2010-es évek elején élte a Billy Walker fémjelezte korszakban. Ma a Brown-Forman tulajdonában globális piacokon dolgozik a brand. Sokoldalú lepárló, minden karakterben készít malt whisky-t, klasszikus gyümölcsös és füstös maltok alkotják az alapsort, korjelöléssel. Független palackozásként ritka.
1898-ban alapították, de a 20.század első felét szinte teljes egészében “átaludta”. Az 1970-es évek végétől a fejlődése folyamatos és töretlen. Eddigi legaktívabb és legsikeresebb éveit a 2000-2010-es évek elején élte a Billy Walker fémjelezte korszakban. Ma a Brown-Forman tulajdonában globális piacokon dolgozik a brand. Sokoldalú lepárló, minden karakterben készít malt whisky-t, klasszikus gyümölcsös és füstös maltok alkotják az alapsort, korjelöléssel. Független palackozásként ritka.
Idézet tőle: Pernecker Bálint – SWC ekkor: 2026.03.02., 11:53 de.Az egyik kedvenc lepárlóm. Pontosan nem tudnám megmondani miért, de valószínűleg a sok kis tetszetős apróság valahogy összeadódik…
Szerintem az alap párlat is valahogy különleges, nekem nagyon gyakran egy cukros üdítős édesség jön elő (kóla, Dr Pepper) a Benriach-okban. Egyszerűen tetszik az édessége a Benriach-oknak (nem annyira a gyümölcsösség van előtérben számomra, inkább a cukrok különféle változatai, nádcukor, karamell, juharszirup, stb.). Ezen kívül bejön, hogy Speyside-i lepárlóként sokat játszanak a tőzeggel is, és ez a tőzegesség sem az a tengerparti jellegű, hanem sokszor inkább erdei illatokat ad nekem (avar, fenyő, gomba, tábortűz). Illetve ott van az OB palackokban egy olyan jellegű caskplay, ami nekem bejön.
Az egyik nagy kedvencem volt az OB-k közül a 21 éves (az új kiadás). Ár-érték arányban egy zseniálisan jó ital volt, főleg a korát tekintve. Sajnos manapság nem nagyon látom ezt sehol.
Volt szerencsém egyszer a lepárlót is meglátogatni pár klubtaggal, és nagyon jó vezetést kaptunk egy igen lelkes fiatal hölgytől, aki – látva, hogy elég jól képben vagyunk a whisky-t tekintve – inkább a spéci hordókat mutatta meg nekünk az egyik warehouse-ban (pl. olyan hordókat, amik defektesek voltak, folytak, stb.).
Az egyik kedvenc lepárlóm. Pontosan nem tudnám megmondani miért, de valószínűleg a sok kis tetszetős apróság valahogy összeadódik…
Szerintem az alap párlat is valahogy különleges, nekem nagyon gyakran egy cukros üdítős édesség jön elő (kóla, Dr Pepper) a Benriach-okban. Egyszerűen tetszik az édessége a Benriach-oknak (nem annyira a gyümölcsösség van előtérben számomra, inkább a cukrok különféle változatai, nádcukor, karamell, juharszirup, stb.). Ezen kívül bejön, hogy Speyside-i lepárlóként sokat játszanak a tőzeggel is, és ez a tőzegesség sem az a tengerparti jellegű, hanem sokszor inkább erdei illatokat ad nekem (avar, fenyő, gomba, tábortűz). Illetve ott van az OB palackokban egy olyan jellegű caskplay, ami nekem bejön.
Az egyik nagy kedvencem volt az OB-k közül a 21 éves (az új kiadás). Ár-érték arányban egy zseniálisan jó ital volt, főleg a korát tekintve. Sajnos manapság nem nagyon látom ezt sehol.
Volt szerencsém egyszer a lepárlót is meglátogatni pár klubtaggal, és nagyon jó vezetést kaptunk egy igen lelkes fiatal hölgytől, aki – látva, hogy elég jól képben vagyunk a whisky-t tekintve – inkább a spéci hordókat mutatta meg nekünk az egyik warehouse-ban (pl. olyan hordókat, amik defektesek voltak, folytak, stb.).
Idézet tőle: Whiskycentrum ekkor: 2026.03.03., 6:49 de.Idézet tőle: Pernecker Bálint – SWC ekkor: 2026.03.02., 11:53 de.Az egyik kedvenc lepárlóm. Pontosan nem tudnám megmondani miért, de valószínűleg a sok kis tetszetős apróság valahogy összeadódik…
Érdekes es nagy leparlo aminek a stílusa, ahogy írod a tozegessegig terjed, inkább Billy Walker lenyomata, mintsem a Benriach párlat históriája. Persze, ha kérdezed őket a tozeg mindig is ott volt, stb..igen csak egyesek már olyan régen feladták, hogy mint megismerhető whisky a kortárs világban nem volt ismert. Ezt az irányt szabta at Walker.
jelenleg szerintem jót tett az a Benriachnak, hogy a rengeteg variáció mellett tisztított egy picit a Brown Forman a portfolion.Szeretem a koros, bourbon hordós Benriach maltokat. Az alapsor tisztességesen dolgozik, jól all neki a Rachel Barrie fele ujjlenyomat, de nem túl izgalmas italok szerintem. Ellenben a tozeges azóta kivezetett Smoke season kimondottan pozitív élmény volt.
Idézet tőle: Pernecker Bálint – SWC ekkor: 2026.03.02., 11:53 de.Az egyik kedvenc lepárlóm. Pontosan nem tudnám megmondani miért, de valószínűleg a sok kis tetszetős apróság valahogy összeadódik…
Érdekes es nagy leparlo aminek a stílusa, ahogy írod a tozegessegig terjed, inkább Billy Walker lenyomata, mintsem a Benriach párlat históriája. Persze, ha kérdezed őket a tozeg mindig is ott volt, stb..igen csak egyesek már olyan régen feladták, hogy mint megismerhető whisky a kortárs világban nem volt ismert. Ezt az irányt szabta at Walker.
jelenleg szerintem jót tett az a Benriachnak, hogy a rengeteg variáció mellett tisztított egy picit a Brown Forman a portfolion.
Szeretem a koros, bourbon hordós Benriach maltokat. Az alapsor tisztességesen dolgozik, jól all neki a Rachel Barrie fele ujjlenyomat, de nem túl izgalmas italok szerintem. Ellenben a tozeges azóta kivezetett Smoke season kimondottan pozitív élmény volt.
Alistair Walker Whisky Company
Auldecole Spirits
Blackadder
C.Dully Selection
Chorlton Whisky
WhiskyAGE
Woodrow’s of Edinburgh