Barion Pixel

Fórum

Fórum navigációs elemek – Ön itt van:FórumFórum: Függetlenség!Helvét holmikAz első adag
Ahhoz, hogy hozzászólást írj, kérlek !

Az első adag

Örömmel köszöntjük a svájci C.Dully Selection csapatát és cuccait a Whiskycentrum kínálatában!

Kezdésnek érkezett egy spanyol rum, egy francia konyak és egy single malt.

Utóbbiról kíváncsian várjuk az SSSH whisky, az első tételről pedig az SSSH rum tagozatok résztvevőinek véleményét:)

A Folle Blanche pedig megvillant valami mást, mint amit eddig a konyakról az átlag fogyasztó elképzelt..

Hamarosan jön az új fine spirits és top skót whisky adag.

Márton János – One more dram, La Fumée Szeged reagált erre a bejegyzésre.
Márton János – One more dram, La Fumée Szeged

Valami véletlen folytán eljutott hozzám egy palack whisky, egy fél üveg konyak és egy kóstolónyi rum 🙂 Valamit jól csináltok 🙂

Idézet tőle: Soós István-DWT ekkor: 2026.03.02., 11:02 du.

Valami véletlen folytán eljutott hozzám egy palack whisky, egy fél üveg konyak és egy kóstolónyi rum 🙂 Valamit jól csináltok 🙂

Véletlenül nem te vagy az aki kedveli a whiskyt, a rumot és a fine spiritet? Az aki támogatja a Whiskycentrumot? Aki aktív a Fórumon? Hm..ez nem lehet véletlen.

Kivancisan várjuk a véleményeket, jegyzeteket!;)

Soós István-DWT reagált erre a bejegyzésre.
Soós István-DWT

Hogy kicsit komolyan válaszoljak, a kísérletezéshez adtok teret. És az tetszik 🙂 Nem tudom hányadán állok a rummal és a fine spirittel, de jelentkezni fogok. 🙂

Tegnap megérkezett az ajándék palack C. Dully single malt.

Muszáj volt már este egy korty próbát tenni. 

Nem vagyok nagy ismerője a francia single malt szcénának de ez egy remek tétel lett. Nagyon jön a leírt trópusi vonal, van benne erő és egy erős koncentrált rumos, édes íz is. Kicsit hiányzik a füst…😂 

Köszönöm hogy megtapasztalhattam! 🙏🏻

Idézet tőle: LA ekkor: 2026.03.13., 9:01 du.

Tegnap megérkezett az ajándék palack C. Dully single malt.

Muszáj volt már este egy korty próbát tenni. 

Nem vagyok nagy ismerője a francia single malt szcénának de ez egy remek tétel lett. Nagyon jön a leírt trópusi vonal, van benne erő és egy erős koncentrált rumos, édes íz is. Kicsit hiányzik a füst…😂 

Köszönöm hogy megtapasztalhattam! 🙏🏻

Köszi a leírást!

LA reagált erre a bejegyzésre.
LA

Szóval nem igazán látni a jegyzeteket a francia trópusi single maltrol;)

Kivancsian várjuk őket;)

Erkezik az új C.Dully adag, benne már többféle skót whisky és top párlatok extrém limitacioban. 
Ha valaki whisky rajongó, kimondottan érdemes lenne nyitnia az óvilági párlatok fele mert rengeteg komoly karakter van bennük és a magas alkoholhoz szokott whiskys tapasztalat rengeteg felfedeznivalot ad ezekből az antik armagnac meg konyak dolgokból.

Miután megérkezett az Aikan 2017 a C. Dully és a Whiskycentrum jóvoltából, nagy lelkesedéssel rögtön felbontottuk a Sik-on-the-Beach WT törzstagjaival. A palack kinyitása után kitöltöttük, és… hmm… hát, mellbevágó élmény volt. A 61,2%-os alkohol dominált, hihetetlenül szúrós, kellemetlen illattal. Kóstolás sem javított az élményen, sőt! Túl erős, az alkohol mellett semmilyen aroma nem tudott érvényesülni, pedig hagytuk levegőzni. Fokozatosan adtunk hozzá vizet, de nem nagyon javult akkor sem. Már azon gondolkodtam, hogy ha ez ennyire élvezhetetlen, mihez kezdek ezzel a több mint 6 decivel, ami megmaradt. Félre tettük az palackot.

Azonban: időközben eltelt 10 nap. Ezalatt néha nyitva hagytam az üveget, hogy segítsem az oxidációt. Időnként megszagoltam… mintha jobb lenne már. Újra megkóstoltam. 

Mintha egy egészen más whiskyt innék. Teljesen megszelídült a párlat. Eltűnt a szilaj vadság, lekerekedtek az élek, sarkok. Kinyíltak az aromák. Illatban már nem az alkohol, hanem a vanília dominál, mellette banán, mangó, kis licsivel. Rendesen előjön a rum illat is kókusz beütéssel. Ízében mindezek mellett ananász is felbukkan, fűszerességgel párosítva… néha kicsit klasszikus Glenmorangie-kra is emlékeztet. Fantasztikus javulást mutat a párlat az oxidáció hatására. Egyelőre egyedül, a többi WT-tag nélkül kóstoltam, a többiek véleménye még várat magára, de ez az Aikan így most már egy nagyon élvezetes, elbűvölő, hosszan tartó egzotikus lecsengésű ital lett. Ilyen come-back-et én még nem éltem át az elmúlt 15 évben közel ezerféle whisky kóstolását felölelő utam alatt. 🙂

Maga a palack nagyon elegáns, nem szokványos dugómegoldással: felül fa, alul üveg. Mégis kiválóan illeszkedik, egy csepp sem folyt ki, amikor véletlenül kóstolás után fektetve lett szállítva, pedig a parafadugóknál ilyenkor előfordulhat némi szivárgás. Viszont nem árt az óvatosság, mert nagy erő kell a dugó kihúzásához, és ilyenkor könnyen kilöttyen a nedű a lendülettől.

Idézet tőle: Greschner Attila ekkor: 2026.03.23., 2:21 du.

Miután megérkezett az Aikan 2017 a C. Dully és a Whiskycentrum jóvoltából, nagy lelkesedéssel rögtön felbontottuk a Sik-on-the-Beach WT törzstagjaival. A palack kinyitása után kitöltöttük, és… hmm… hát, mellbevágó élmény volt. A 61,2%-os alkohol dominált, hihetetlenül szúrós, kellemetlen illattal. Kóstolás sem javított az élményen, sőt! Túl erős, az alkohol mellett semmilyen aroma nem tudott érvényesülni, pedig hagytuk levegőzni. Fokozatosan adtunk hozzá vizet, de nem nagyon javult akkor sem. Már azon gondolkodtam, hogy ha ez ennyire élvezhetetlen, mihez kezdek ezzel a több mint 6 decivel, ami megmaradt. Félre tettük az palackot.

Azonban: időközben eltelt 10 nap. Ezalatt néha nyitva hagytam az üveget, hogy segítsem az oxidációt. Időnként megszagoltam… mintha jobb lenne már. Újra megkóstoltam. 

Mintha egy egészen más whiskyt innék. Teljesen megszelídült a párlat. Eltűnt a szilaj vadság, lekerekedtek az élek, sarkok. Kinyíltak az aromák. Illatban már nem az alkohol, hanem a vanília dominál, mellette banán, mangó, kis licsivel. Rendesen előjön a rum illat is kókusz beütéssel. Ízében mindezek mellett ananász is felbukkan, fűszerességgel párosítva… néha kicsit klasszikus Glenmorangie-kra is emlékeztet. Fantasztikus javulást mutat a párlat az oxidáció hatására. Egyelőre egyedül, a többi WT-tag nélkül kóstoltam, a többiek véleménye még várat magára, de ez az Aikan így most már egy nagyon élvezetes, elbűvölő, hosszan tartó egzotikus lecsengésű ital lett. Ilyen come-back-et én még nem éltem át az elmúlt 15 évben közel ezerféle whisky kóstolását felölelő utam alatt. 🙂

Maga a palack nagyon elegáns, nem szokványos dugómegoldással: felül fa, alul üveg. Mégis kiválóan illeszkedik, egy csepp sem folyt ki, amikor véletlenül kóstolás után fektetve lett szállítva, pedig a parafadugóknál ilyenkor előfordulhat némi szivárgás. Viszont nem árt az óvatosság, mert nagy erő kell a dugó kihúzásához, és ilyenkor könnyen kilöttyen a nedű a lendülettől.

Köszönjük, erdekes megfigyelés és minden jó, ha vége jó, az Aikan ezek szerint a helyére került;)

Minden hasonló észrevételt és jegyzetet továbbítunk Christiannak, mert mi kaptuk a legnagyobb Aikan allokaciot, hogy a megszokott csatornain túlról is érkezzen visszajelzés. Ez egy projekt bottling volt, kimondottan az fogta meg őket, hogy egy nem a minőségéről ismert európai (plusz ugye a karibi extra;) whiskybol sikerült ki kapniuk egy a C.Dully szintjén is normának számító minőséget. Nem sok Aikan lesz valószínűleg sem tőlük sem mástól, hacsak nem lesz újra kimagasló hordo vagy pozitív visszajelzés.

A magunk részéről csak elismerően szólhatunk a hazai whisky közeg myitottsagarol, érdeklődésérol ebben az Aikan sztoriban!

Várjuk kíváncsian a többi véleményt is!;)

Számomra arcpiritó felismerés volt, főleg olyan szempontból, hogy az európai whisky portfólió nekem eddig teljesen kimaradt. Lehet hibásan. Az üveg dugó tényleg kissé veszélyes, de a párlat is, nekem első este eltűnt valahova 1,5 dl. 😀 

Az elején nem igazán tudtam, hogy mit is kóstolok, egy lágyabb rum? Konyakos felhang? Aztán mégiscsak „whisky lett belőle”. Részemről leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy trópusi gyümölcsös, észteres köntösbe bújtatott maláta csoda. Nekem az alkoholfok nem volt kiugró. Ma este előveszem ismét, hátha tudok még hozzátenni valamit a kóstoló jegyzethez.

Én is köszönöm a lehetőséget, nagy élmény itt lenni. 🙂

Idézet tőle: Márton János – La Fumée Szeged ekkor: 2026.04.01., 3:57 du.

Számomra arcpiritó felismerés volt, főleg olyan szempontból, hogy az európai whisky portfólió nekem eddig teljesen kimaradt. Lehet hibásan. Az üveg dugó tényleg kissé veszélyes, de a párlat is, nekem első este eltűnt valahova 1,5 dl. 😀 

Az elején nem igazán tudtam, hogy mit is kóstolok, egy lágyabb rum? Konyakos felhang? Aztán mégiscsak „whisky lett belőle”. Részemről leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy trópusi gyümölcsös, észteres köntösbe bújtatott maláta csoda. Nekem az alkoholfok nem volt kiugró. Ma este előveszem ismét, hátha tudok még hozzátenni valamit a kóstoló jegyzethez.

Én is köszönöm a lehetőséget, nagy élmény itt lenni. 🙂

Nos, ha az európai whisky eddig kimaradt, ha ügyesen keresel, találhatsz most is a kínálatban egyet, ami ráadásul…:)

Jean-Luc Pasquet Folle Blanche Cognac Grand Champagne

Volt szerencsém április végén Limburgban Christian jelenlétében megkóstolni ezt a Cognac-ot és vegyes volt a benyomás. Bár 3-4 whisky is volt már előtte a poharamban, ebben a jó kis párlatban elég sok lóerő volt, az első korty túl sok volt, pedig még egyszer mondom, nem szokatlan számomra a magas ABV. Utána Christiannal apránként adagoltuk a vizet és egy adott ponton megtröt a jég, gyönyörűen kinyílt, vadrózsás-aromás illatok és elegancia jött elő. Elismerte amúgy ő is, hogy szokatlan lehet ilyen szintű koncentráltság, de kis vízzel szuper cuccot varázsoltunk végül. 

Amúgy a háttérsztori nagyon tetszik! És ha jól rémlik, valahol leírtátok, hogy miért kellett relatív hamar lepalackozni ezt a hordót, de már sehol nem találom. Úgy gondolom személy szerint, hogy ez egy tipikus példa relatív fiatal párlatra, ami még maradhatott volna a hordóban. Ti mit gondoltok?

Üdv. Huba

Idézet tőle: Takács Huba – Whiskycentrum ekkor: 2026.05.12., 12:30 du.

Jean-Luc Pasquet Folle Blanche Cognac Grand Champagne

Volt szerencsém április végén Limburgban Christian jelenlétében megkóstolni ezt a Cognac-ot és vegyes volt a benyomás. Bár 3-4 whisky is volt már előtte a poharamban, ebben a jó kis párlatban elég sok lóerő volt, az első korty túl sok volt, pedig még egyszer mondom, nem szokatlan számomra a magas ABV. Utána Christiannal apránként adagoltuk a vizet és egy adott ponton megtröt a jég, gyönyörűen kinyílt, vadrózsás-aromás illatok és elegancia jött elő. Elismerte amúgy ő is, hogy szokatlan lehet ilyen szintű koncentráltság, de kis vízzel szuper cuccot varázsoltunk végül. 

Amúgy a háttérsztori nagyon tetszik! És ha jól rémlik, valahol leírtátok, hogy miért kellett relatív hamar lepalackozni ezt a hordót, de már sehol nem találom. Úgy gondolom személy szerint, hogy ez egy tipikus példa relatív fiatal párlatra, ami még maradhatott volna a hordóban. Ti mit gondoltok?

Üdv. Huba

Ez egy izgalmas napnak hangzik akkor így:)

A magunk részéről nagyra értékeljük a fine spirit világot, pl a cognac, armagnac, stb. De borzasztó nehéz dolgozni velük, az emberek már elfelejtették ezeket az italokat mielőtt még kiderült volna, hogy ezek nem a kommersz konyak cuccok a presszóból. 

Pedig a relatív alacsonyabb alkoholfok és az ismerős, extrém iránytól mentes gyümölcsös karakterek tökéletes gasztro-alkohollá tehetnék őket. 

Ami még nehezíti a munkát velük, hogy ezek az italok a maguk szintjén csúcskategóriás italok, ezért az áruk is az. Tehát ha nem lenne elég elmagyarázni, hogy ez nem olyan cognac mint a napoleon, akkor még meg kellene győzni embereket, hogy whisky áron vegyenek valamit amit nem is biztos, hogy ismernek..

De nem adjuk fel:)

Termékeink brandek szerint

Alistair Walker Whisky CompanyAlistair Walker Whisky Company Auldecole SpiritsAuldecole Spirits BlackadderBlackadder Blind SummitBlind Summit C.Dully SelectionC.Dully Selection Chorlton WhiskyChorlton Whisky Decadent DrinksDecadent Drinks James EadieJames Eadie Keeble Cask (Fragrant Drops)Keeble Cask (Fragrant Drops) The RootsThe Roots WhiskyAGEWhiskyAGE Woodrow's of EdinburghWoodrow’s of Edinburgh